maandag 17 september 2012

vreemde eend tussen de voer eenden


Deze eend zwom in eens tussen onze voereenden en is ook nog mak.
Zo te zien is het een kruising en er zit zeker wel pijlstaartenbloed in .
Heel erg leuk dat onze groep makke eenden elk najaar veel nieuwe eenden aantrekt die vervolgens ook op de kooi blijven.
Zou ik ook doen als ik eend was en zo'n goeie baas had. :b

maandag 3 september 2012

paardenbijters op de "kooi"


De paardenbijter

Ja zo heten ze nou eenmaal


De paardenbijter (Aeshna mixta) is een echte libel uit de familie van de glazenmakers (Aeshnidae). Het is met 63 mm een grote soort, maar een van de kleinere glazenmakers.
De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2010, de trend van de populatie is volgens de IUCN stijgend. De soort komt algemeen in Nederland en BelgiĆ« voor maar is nergens talrijk; de libellen leven verspreid. Ze zijn te vinden bij stilstaand of langzaam stromend water, vaak bij tuinvijvers. Het verspreidingsgebied loopt van Noord-Afrika tot aan de Oostzee. De vliegtijd is van midden juni tot begin november, met een hoogtepunt van half augustus tot half september.
De paardenbijter bijt geen paarden, maar dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak jaagt op insecten die zich dichtbij het lijf van dieren of mensen ophouden, waardoor het lijkt of hij ze bijt.
Op de foto is een kenmerkend verschil met juffers goed zichtbaar: juffers houden de vleugels in rust samengeklapt achter zich, terwijl echte libellen de vleugels horizontaal houden.